Blekko: Zoeken én Killer Link Data

Eens in de zoveel tijd wordt weer een nieuwe zoekmachine gelanceerd, maar na een tijdje hoor je van de meesten niets meer. Wie heeft er immers nog iets vernomen van ‘Googlekiller’ Cuil of de dure Europese zoekmachine Quaero? Enkel Wolfram Alpha lijkt, voornamelijk door de positionering als ‘slimme’ zoekmachine, voorlopig nog te blijven plakken.

Binnenkort komt er weer een nieuwe naam in dit lijstje: Blekko. Deze zoekmachine positioneert zich echter heel anders, en doet ook haar best om zoekmachine marketeers te paaien. Zij kunnen immers een belangrijke rol spelen bij het hypen en lanceren van de zoekmachine, en dit heeft Rich Skrenta, de CEO van Blekko (hij was ook één van de oprichters van DMOZ) goed begrepen. Het aas? Linkdata.

Waar Google en MSN/ Bing erg terughoudend zijn met het verstrekken van linkdata, is Blekko hier heel open mee. Linkdata, anchor tekst informatie of globale link distributie: alles wordt verstrekt. Een goede timing, aangezien velen verwachten dat de Yahoo! SiteExplorer op korte termijn zal verdwijnen door het samengaan met Bing.

Hier een paar screenshots van de functionaliteiten van Blekko (klik om te vergroten).


Overview van een pagina


Overview van een site


Linkdata van een site


Vergelijk pagina’s

Zoeken kan natuurlijk ook, maar dat vinden wij persoonlijk wat minder interessant :)

Blekko is momenteel nog in private Beta, maar zal op korte termijn voor iedereen bereikbaar zijn.