4 - 8

Blekko: Zoeken én Killer Link Data

Eens in de zoveel tijd wordt weer een nieuwe zoekmachine gelanceerd, maar na een tijdje hoor je van de meesten niets meer. Wie heeft er immers nog iets vernomen van ‘Googlekiller’ Cuil of de dure Europese zoekmachine Quaero? Enkel Wolfram Alpha lijkt, voornamelijk door de positionering als ‘slimme’ zoekmachine, voorlopig nog te blijven plakken.

Binnenkort komt er weer een nieuwe naam in dit lijstje: Blekko. Deze zoekmachine positioneert zich echter heel anders, en doet ook haar best om zoekmachine marketeers te paaien. Zij kunnen immers een belangrijke rol spelen bij het hypen en lanceren van de zoekmachine, en dit heeft Rich Skrenta, de CEO van Blekko (hij was ook één van de oprichters van DMOZ) goed begrepen. Het aas? Linkdata.

Waar Google en MSN/ Bing erg terughoudend zijn met het verstrekken van linkdata, is Blekko hier heel open mee. Linkdata, anchor tekst informatie of globale link distributie: alles wordt verstrekt. Een goede timing, aangezien velen verwachten dat de Yahoo! SiteExplorer op korte termijn zal verdwijnen door het samengaan met Bing.

Hier een paar screenshots van de functionaliteiten van Blekko (klik om te vergroten).


Overview van een pagina


Overview van een site


Linkdata van een site


Vergelijk pagina’s

Zoeken kan natuurlijk ook, maar dat vinden wij persoonlijk wat minder interessant :)

Blekko is momenteel nog in private Beta, maar zal op korte termijn voor iedereen bereikbaar zijn.

 1. Martin 4 Aug 2010 |

  Gaaf! Ziet er goed uit, kan niet wachten om het een keertje te gaan proberen!

 2. Dave 4 Aug 2010 |

  Volgens mij hebben ze een linkdata machine gebouwd met daaraan een zoekmachine gekoppeld want als het over blekko gaat dan hoor je enkel de lovende woorden over de linkdata, niet over de zoekmachine zelf :)

  Hopen dat mijn invite gauw aankomt…

  Dave

 3. Wiep 4 Aug 2010 |

  @Dave: ze weten precies hoe ze aandacht van search marketeers moeten krijgen ;)

 4. herman 4 Aug 2010 |

  Inderdaad zeer slimme manier van lancering en handige manier van hen om direct vele twitter-volgers te verkrijgen, (die zo hopen een invite te krijgen).

 5. Dave 4 Aug 2010 |

  @ Wiep, dat is zeker..vraag is of ze daarmee het grote publiek zullen weten aan te trekken want de search marketeers zijn maar een vliegenscheet groot p de wereldbol :)

 6. Pingback: Blekko Invites | Linkbuilding.nl

  [...] deze week lieten we al wat leuke screenshots zien van de functionaliteiten van Blekko. Helaas is deze nieuwe zoekmachine nog in Beta, waardoor nog lang niet iedereen met zijn of haar [...]

Geef een reactie